Wydarzenia

Po raz kolejny, tym razem w malowniczej Żegocinie, w kościele parafialnym pw. św. Mikołaja Biskupa odbyło się światowe prawykonanie oratorium Requiem dla świata autorstwa Tomasza Radziwonowicza.

Celem koncertu było upamiętnienie 80 rocznicy wybuchu II wojny światowej.

Widzowie zebrani w świątyni mieli okazję wysłuchać doskonałych artystów. Wystąpiła warszawska orkiestra Sinfonia Viva, Górecki Chamber Choir, Chór Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie – Dominanta, Chór Chłopięcy Bazyliki Matki Boskiej Bolesnej w Limanowej oraz znakomici soliści: Anna Karasińska - sopran, Aneta Łukaszewicz – mezzosopran, Tomasz Krzysica – tenor, Czesław Gałka – bas. Artystów poprowadził osobiście autor dzieła, maestro Tomasz Radziwonowicz. Słowem wstępnym koncert opatrzył popularny dziennikarz radiowy Dariusz Stańczuk.

Składamy wyrazy szacunku, Profesor Piotr Gliński oraz Biskupowi Tarnowskiemu Andrzejowi Jeżowi za objęcie wydarzenia swoim patronatem, Adamowi Nowakowskiemu z firmy Wapnopol za wsparcie finansowe. Dziękujemy za obecność Józefa Szczurek - Żelazko, Prof. Ryszard Legutko, Stanisław Bukowiec oraz proboszczowi i władzom Gminy Żegocina. Było pięknie. Koncert będzie retransmitowany w telewizji Trwam.

Informacje powiązane