Ubezpieczyciel pokryje koszty prywatnego leczenia

„Świadczenie ubezpieczyciela w ramach umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych obejmuje także uzasadnione i celowe koszty leczenia oraz rehabilitacji poszkodowanego niefinansowane ze środków publicznych (art. 444 § 1 k.c.)” Uchwałę tej treści podjął w dniu 19 maja 2016 roku Sąd Najwyższy w składzie 7 sędziów (III CZP 63/15).

W myśl tej uchwały, rozstrzygającej dotychczasowe spory w orzecznictwie, każdy poszkodowany w wypadku jest uprawniony do żądania zwrotu z polisy OC sprawcy, pozostających z nim w związku kosztów leczenia związanych z uzyskaniem świadczenia medycznego u prywatnego lekarza — oczywiście pod warunkiem celowości ich poniesienia. Poszkodowany nie ma przy tym ani obowiązku korzystania ze świadczeń oferowanych w ramach NFZ, ani obowiązku wykazywania, że nie miał możliwości skorzystania ze świadczeń finansowanych ze środków publicznych, np. ze względu na czas oczekiwania na te świadczenia. Oznacza to tym samym, że zakład ubezpieczeń nie może oczekiwać, aby poszkodowany w pierwszym rzędzie poszukiwał pomocy w ramach NFZ.

Ubezpieczyciel pokryje koszty prywatnego leczenia